آیا از مضرات چای سیاه برای سلامت بدن آگاه هستید؟ اگر چیزی از عوارض این نوشیدنی محبوب نمیدانید، مقاله پیش رو را بخوانید. چای سیاه، بعد از آب پرمصرفترین نوشیدنی جهان است. چای بیش از ۳۰۰۰ گونه مختلف دارد که همه آنها از برگهای گیاهی به نام کاملیا سیننسیس تهیه میشوند. چای سیاه از نظر طعم قویتر و حاوی کافئین بیشتری نسبت به چایهای دیگر است، اما کافئین کمتری نسبت به قهوه دارد.
ظاهراً نوشیدن هر فنجان چای بسیار آرامش بخش و رضایت بخش است. چای قرنها به دلیل خواص درمانی خود در طب سنتی مورد استفاده قرار میگرفت. علاوهبراین، تحقیقات نشان میدهد که این گیاه، به کمک ترکیبات گیاهی خود میتواند در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند سرطان، دیابت، چاقی و حتی بیماریهای قلبی موثر واقع شود.
با وجود همه این فواید، آیا میدانید که نوشیدن بیش از 4-5 فنجان از این نوشیدنی در روز میتواند عوارض جانبی منفی برای بدن شما به دنبال داشته باشد؟ این مقاله را دنبال کنید تا مضرات چای سیاه را بشناسید.
طبق تحقیق سایت webmd، مصرف بیش از حد این نوشیدنی مضر است:
Drinking large amounts of black tea -- more than four or five cups a day -- may cause health problems. That's mostly because of caffeine-related side effects.
ترجمه متن بالا:
نوشیدن مقادیر زیاد چای سیاه - بیش از چهار یا پنج فنجان در روز - ممکن است باعث مشکلات سلامتی شود. این بیشتر به دلیل عوارض جانبی مرتبط با کافئین است.
چای سیاه بهاره ممتاز ایرانی
به شما پیشنهاد میشود که برای خرید چای سیاه بهاره اصل از فروشگاه بانک طعم اقدام کنید و از عطر و طعم بسیار عالی این چای در طول روز لذت ببرید. با مصرف چای سیاه شکسته بهاره، اصل شادابی و نشاط بسیار بیشتری در طول روز خواهید داشت.
همین الان بخوانید!۱۱ مورد از عوارض استفاده از چای سیاه
چای سیاه در میان انواع چای، مصرف بیشتری دارد؛ بهطوریکه مقداری از آن در هر خانهای پیدا میشود. این چای پرطرفدار اغلب با مقداری شکر، قند و خرما نوشیده میشود. اما امروزه علم پزشکی ثابت کرده است که این چای مضراتی هم دارد که نباید به سادگی از کنار آنها گذشت. در ادامه چند مورد از عوارض چای سیاه بر بدن را زیر ذرهبین قرار دادهایم تا از این پس، با آگاهی بیشتری آن را بنوشید.
عوارض | توضیحات |
اختلال در خواب | کافئین چای سیاه تولید ملاتونین را کاهش داده و باعث بیخوابی میشود. |
ریفلاکس معده | مواد نگهدارنده و رنگدهندهها در چای سیاه باعث ترش کردن و زخم معده میشود. |
مشکلات قلبی | کافئین زیاد منجر به تپش قلب، اضطراب و تحریک اعصاب میشود. |
کمخونی و جذب آهن | تانن چای سیاه جذب آهن را کاهش داده و منجر به کمخونی میشود. |
سلامت دندان | چای سیاه لکههای دندانی و تغییر رنگ مینای دندان ایجاد میکند. |
مشکلات کلیوی | کافئین باعث کمآبی و احتمال تشکیل سنگ کلیه میشود. |
مشکلات کبدی | مصرف زیاد چای سیاه میتواند به مشکلات کبدی و افزایش خطر سرطان منجر شود. |
پوست | تانن و کافئین باعث ایجاد لکههای تیره روی پوست میشود. |
مو | مصرف زیاد چای سیاه خشکی پوست سر و مو ایجاد میکند. |
یبوست | تانن باعث ذخیره مواد زائد و یبوست میشود. |
حالت تهوع | تانن موجود در چای سیاه باعث تهوع و تحریک معده میشود. |
۱− ایجاد اختلال در خواب
از آنجا که چای بهطور طبیعی حاوی کافئین است، مصرف زیاد آن میتواند چرخه خواب شما را مختل کند. ملاتونین هورمونی است که به مغز شما میگوید زمان خواب است. برخی تحقیقات نشان میدهد که کافئین ممکن است تولید ملاتونین را مهار کرده و در نتیجه کیفیت خواب را ضعیف کند
آشنایی کامل با چای زرد و خواص آن
یکی از خواص چای زرد باعث کاهش چربی بدن میشود و به این ترتیب احتمال ابتلا به دیابت را کاهش میدهد. در این مقاله طرز تهیه و نحوه مصرف چای زرد را بخوانید.
خواب ناکافی از شایعترین مضرات چای سیاه است. این بیخوابی شما را با انواع مختلفی از مشکلات روانی از جمله خستگی، اختلال حافظه و کاهش دامنه توجه روبرو خواهد کرد. علاوهبراین، محرومیت از خواب مزمن با افزایش خطر چاقی و کنترل ضعیف قند خون همراه است. اگر روزانه چند فنجان چای مینوشید و این روزها شاهد علائمی چون کیفیت پایین خواب در خود هستید، توصیه میکنیم میزان مصرف خود را کاهش دهید.
۲− ترش کردن معده یا ریفلاکس
از جمله عوارض چای سیاه برای معده، ترشکردن و ریفلاکس معده است. حقیقت غیرقابلانکار این است که اکثر کارخانجات تولید چای، برای طعم دهی و معطر کردن چای از رنگدانهها، مواد نگهدارنده و حتی اسانس استفاده میکنند. درست است که این عمل عطر و طعم دلپذیرتری به چای میدهد؛ اما واقعیت این است که ما با نوشیدن چنین محصولاتی اجازه ورود یک سری مواد شیمیایی و غیرطبیعی را به بدن خود دادهایم.
مصرف زیاد چنین دمنوشهایی عوارض دارد و با گذشت زمان باعث زخم معده نیز میشود. اگر میخواهید مضرات چای سیاه برای معده را از خود دور کنید، در مصرف این نوع چای حتما از افراط پرهیز کنید. بدنیست این را هم در مورد اصالت چای بدانید که چایهای سنتی و ایرانیالاصل دارای طعمیگس، عطری ملایم و مزهای تلخ هستند. چنانچه چیزی غیر از این خصوصیات در چای مشاهده شد؛ به اصالت آن چای شک کنید.
۳− مضرات چای سیاه پررنگ و مشکلات قلبی
آیا میدانید با نوشیدن هر فنجان چای سیاه، تقریباً ۶۰ میلیگرم کافئین به بدن خود وارد میکنید؟ همچنین لازم است بدانید که نوشیدن چند فنجان چای سیاه در روز و مصرف منظم آن، ممکن است عوارض غیر قابل جبرانی برای قلب به وجود آورد. کافئین زیاد در بدن منجربه بروز علائمی چون تپش قلب، تحریک اعصاب، اختلال در خواب و به مرور باعث افزایش اضطراب در افراد میشود. به این ترتیب توصیه میکنیم اگر مشکل قلبی دارید یا سابقه حملات قلبی دارید؛ مصرف زیاد چای سیاه را کنار بگذارید. این نوع چای برای بیماران قلبی باید به صورت کمرنگ مورد استفاده قرار گیرد؛ چون هرچه چای پررنگتر باشد، میزان کافئین در آن بیشتر است.
۴− کمخونی و جلوگیری از جذب آهن
یکی دیگر از مضرات چای سیاه، ایجاد کمخونی و جلوگیری از جذب آهن است. چای سیاه را نباید بلافاصله بعد از صرف غذاها و میوههایی که حاوی ویتامین و آهن هستند مصرف کرد، زیرا در چای مادهای به نام تانن وجود دارد که اگر با آهن بدن ترکیب شود؛ رسوب میکند.
رسوب تانن در بدن باعث بروز غلظت خون و در مواردی لختگی آن خواهد شد. اگر با کمبود آهن یا کمخونی مواجه هستید؛ مصرف چای سیاه را پس از صرف غذا کمی به تاخیر بیندازید.
۵− تاثیرات منفی بر سلامت دندانها
دمنوش چای سیاه بر سلامت دندانها نیز اثر منفی دارد. رنگ سیاه این دمنوش به مرور زمان، لکههایی روی دندان ایجاد میکند؛ که تغییر رنگ مینای دندان را به دنبال دارد. اگر به سلامت دندانهای خود اهمیت میدهید، پس از مصرف چای؛ دندانهایتان را مسواک بزنید.
۶− مضرات چای سیاه برای کلیه
همانطور که گفتیم، هر فنجان چای حاوی ۶۰ میلیگرم کافئین است. کافئین ادرارآور است و مصرف بیش از اندازه آن فرد را دچار کمآبی میکند. هرگز اجازه ندهید بدنتان دچار بحران کمآبی شود؛ زیرا کمآبی، پلاسمای خونتان را غلیظ میکند. کمبود پلاسما عملکرد آنزیمها در خون را مختل میکند و منجربه تجمع مواد زائد در بدن خواهد شد.
اختلال در عملکرد کلیهها از شایعترین مضرات چای سیاه است. وجود اسید اگزالات در این نوع چای، عملکرد سوختوساز بدن را مختل میکند. اگر مصرف آن از سوی شما زیاد باشد، احتمال دارد اگزالات در کلیهها رسوب کنند و سنگ کلیه ایجاد شود. بدنیست بدانید، چای اگر به اندازه مصرف شود به دفع سنگ کلیه کمک شایانی میکند؛ اما درصورتیکه از مصرف آب غافل نشوید.
۷− مضرات چای سیاه برای کبد
گفته میشود که آنتیاکسیدان موجود در انواع چای به ویژه چای سیاه و سبز، فرآیند سوخت و ساز بدن را تسریع میبخشد و به سمزدایی کبد کمک میکند. با این وجود پزشکان تاکید دارند که مصرف چای سیاه را به حداقل برسانید؛ زیرا پلی فنون موجود در آن، اثرات منفی بر کبد میگذارد و در طولانی مدت ممکن است بیمار را با احتمال بروز سرطان کبد تهدید کند. بااینحال، اگر مصرف چای شما بیش از ۲ تا ۳ فنجان در روز است، مقدار آن را کاهش دهید تا از مضرات چای سیاه برای کبد، مصون بمانید.
۸− عوارض چای سیاه برای پوست
یکی دیگر از مضرات چای سیاه ایجاد لکههای تیره روی پوست است. حتماً میپرسید پس چطور برخی از چای سیاه بهعنوان ماسک برای پاکسازی پوست خود استفاده میکنند؟ ما هم بارها شنیدهایم و خواندهایم که چای در آبرسانی پوست موثر است و مقدار مناسب آن به افزایش شادابی پوست کمک میکند؛ اما حقیقت این است که مصرف بیش از اندازهی این دمنوش مفید، لکههای تیره روی پوست و حتی دندان ایجاد میکند زیرا تانن و کافئین موجود در چای مستقیم بر روی سلامت پوست اثر میگذارند و مضرات چای سیاه برای پوست نیز نمایان میگردد.
۹− عوارض چای سیاه برای مو
مصرف بیش از اندازه چای سیاه، برای مو هم عوارض جبران ناپذیری به دنبال دارد. درمورد مضرات چای سیاه برای مو باید گفت که مصرف روزانه بیش از ۲ تا ۳ فنجان چای سیاه، باعث خشکی پوست سر و مو خواهد شد. باز هم تاکید میکنیم که مصرف متعادل چای در روز، نه تنها عوارضی بهدنبال ندارد، بلکه فوایدی هم برای بدن به همراه دارد.
خواص دمنوش بابونه و طریقه مصرف آن
دمنوش بابونه خواص بسیار زیادی برای سلامتی دارد. در این مقاله در مورد خواص و نحوه مصرف و دم کردن دمنوش بابونه بیشتر خواهیم آموخت پس حتما این مقاله را بخوانید.
همین الان بخوانید!۱۰− مضرات چای سیاه برای روده (یبوست)
گفتیم که چای سیاه حاوی مادهای به نام تانن است. مقدار زیاد این ماده در بدن باعث ذخیره شدن مواد زائد میشود و یبوست یکی از پیامدهای ناشی از این فرآیند در بدن است. اگر اخیراً دچار علائم ناشی از یبوست شدهاید، مقدار چای مصرفی خود را کاهش دهید.
۱۱− حالت تهوع
مصرف بیش از حد چای سیاه در روز، ممکن است در برخی افراد هم احساس تهوع ایجاد کند. این مشکل به دلیل ترکیبات موجود در چای رخ میدهد. اگر چای را با معده خالی بخورید، احتمال ایجاد حالت تهوع بیشتر خواهد شد. در این مورد هم تانن مقصر است زیرا ماهیت این ماده میتواند موجب تحریک گوارش و ایجاد علائمی چون معده درد و تهوع شود.
احساس تهوع بعد از نوشیدن چای سیاه در افراد مختلف متفاوت است. مثلاً ممکن است برخی افراد بعد از نوشیدن ۱ تا ۲ فنجان چای دچار تهوع شوند و برخی دیگر بعد از مصرف ۵ فنجان یا بیشتر به چنین عارضهای مبتلا شوند.
مضرات چای سیاه از نظر طب سنتی
در مورد عوارض چای سیاه در طب سنتی نیز صحبت به میان آمده. در واقع طب سنتی به تعادل در مصرف مواد غذایی بسیار تاکید میکند. متخصصین این حوزه اظهار دارند که اگر چای سیاه به درستی مصرف نشود، ممکن است مشکلات فراوانی در بخشهای مختلف بدن بهوجود آید. طب نوین و طب سنتی هر دو مصرف بیش از اندازه چای سیاه را معقول نمیدانند و به شدت بر مصرف آن به اندازه تاکید میکنند.
مضرات مصرف بیش از حد این چای در طب سنتی شامل پوسیدگی دندانها، افزایش ضربان قلب، تهییج اعصاب و بروز عصبانیت، بروز اضطراب به ویژه در زنان، زخم معده، کاهش جذب اسید فولیک، آهن و کلسیم در بدن، پوکی استخوان و… میشود.
مضرات چای سیاه خارجی
طبق اظهارات رئیس سازمان چای، چای خارجی چیزی جز عطر و رنگ نیست و چای ایرانی تنها چایی است که بدون افزدنیهای سمی تولید میشود. در تولید چای خارجی به منظور طعم و رنگ دهی بهتر، رنگها و اسانسهای شیمیایی استفاده میشود. برای همین نوشیدن طولانی مدت آن عوارض زیادی برای سلامتی انسان به همراه خواهد داشت. عوارض چای خارجی شامل موارد زیر میشود:
- سردرد
- اختلال رشد در کودکان
- مشکلات دندان
- مشکلات عصبی
- مشکلات پوست و مو
- سرگیجه
- خستگی مزمن
- اختلالات خواب
- مشکلات گوارشی
- کمخونی
- یبوست
عوارض چای سیاه مانده یا کهنه دم
اگر میخواهید از ضرر چای مانده دور بمانید، آن را تازه مصرف کنید. چای مانده و کهنه دم، به چایی گفته میشود که پس از فرآیند دم کشیدن بیش از هشت ساعت نگه داشته شود. تحقیقات نشان میدهد که چای دم کشیده نباید بیشتر از هشت ساعت بماند و چنین چایی اگر مصرف شود، باعث بروز زخم در معده فرد خواهد شد.
اگر چای را دم کردید و مقداری از آن باقی ماند، قوری را در محیطی خنک قرار دهید و هر زمان که نیاز بود دوباره آن را گرم کنید. فقط فراموش نکنید که گرم کردن چای سرد نباید بیشتر از یک بار انجام شود، وگرنه مضرات آن چندین برابر خواهد شد.
سخن آخر
در این مقاله درباره مضرات چای ایرانی و خارجی از نوع سیاه صحبت کردیم. برای اینکه از مضرات این نوع چای در امان باشید، بهتر است به نکات بالا توجه کنید. این تنها ویتامینها و خواص موجود در چای سیاه نیست که باید از آنها آگاه باشید؛ بهتر است قبل از مصرف این دمنوش از مضرات و آثار مخربی که در بدن ایجاد میکند نیز آگاه شوید.
پس از اینکه مضرات چای سیاه برای افراد مختلف را زیر ذره بین قرار دادیم به این نتیجه رسیدیم که این نوشیدنی پرخاصیت اگر بیش از ۲ تا ۳ فنجان در روز میل شود؛ برای بخشهای مختلف بدن از جمله قلب، اعصاب، معده، پوست، مو و غیره بسیار ضرر دارد. اگر این مطلب برایتان مفید بود حتما این مطلب بهترین روش دم کردن چای سیاه خوش طعم هم کمک کننده خواهد بود.
همچنین پیبردیم که هر فنجان چای سیاه حاوی ۶۰ میلیگرم کافئین است. کافئین یکی از عوامل موثر در بروز بیخوابی، سرگیجه و کمخونی است و بهتر است از مصرف بیش از حد آن خودداری کنیم تا گرفتار عوارض مصرف بیش از حد چای سیاه در صحت بمانیم.
چای سیاه بهاره ممتاز ایرانی
به شما پیشنهاد میشود که برای خرید چای سیاه بهاره اصل از فروشگاه بانک طعم اقدام کنید و از عطر و طعم بسیار عالی این چای در طول روز لذت ببرید. با مصرف چای سیاه شکسته بهاره، اصل شادابی و نشاط بسیار بیشتری در طول روز خواهید داشت.
همین الان بخوانید!